Silkeborgcom's Blog


Slåensø – en af Danmarks reneste søer
31/05/2012, 15:54
Filed under: Silkeborg

Det er en af Danmarks reneste søer – den er så ren, at du bogstavelig talt kan drikke af den. Og det er også en af de smukkest beliggende.

Slåensø ligger i de store skovområder syd for Silkeborg – helt inde i skoven – men dog ikke mere isoleret, end du kan nå NÆSTEN derud med både bil og båd – men du bliver nødt til at gå det sidste stykke.

Der er ikke nogen bebyggelse eller noget landbrug i nærheden af søen. Det betyder, at der heller ikke er nogen forureningskilder. Og da søen får sit vand fra kilder i bunden, er den fyldt op med det reneste drikkevand.

Slåensø er et ydet udflugtsmål. Om sommeren kan du sejle hertil fra Silkeborg med Hjejlebådene. De lægger til her på deres rutefart til Himmelbjerget. Hvis du har lyst, kan du fortsætte til fods de ca. 4 km. til Himmelbjerget og bestige det, før du tager båden herfra hjem til Silkeborg igen.

Men du kan naturligvis også vælge bare at tage en tur rundt om Slåensø. Undervejs kan du klatre op til udsigtspunktet Kongestolen, der ligger lige ved søen. Her er der en flot udsigt over Slåensø og den nærliggende Borresø.

Slåensø ligger tæt på de øvrige Silkeborg Søer – men der er stor niveauforskel.  Faktisk ligger søens vandspejl 4 meter over de øvrige søer. En del af højdeforskellen skyldes at Slåensø er stemmet op. Vandkraften har således tidligere været brugt til at drive et savværk. En gang lå der en restaurant ved søen, men den brændte i 1951 og blev ikke siden genopført.

Tæt ved Slåensø ligger Ryttermose. Den har sit navn efter en drabelig historie: Under svenskekrigene i 1600-tallet kom en deling svenske ryttersoldater forbi og spurgte om vej.  Ifølge overleveringen ledte de lokale beboere dem ud i mosen, hvor de alle druknede. Oprindeligt troede man, at det var en skrøne – indtil man i 1958 fandt en svensk ryttersabel i mosen. Den kan nu ses på Them Fortidssamling.

I skoven lige umiddelbart sydvest for søen gror Danmarks højeste træ. Det er en Douglas-gran, der er over 50 m. høj. Tidligere blev der udskibet store mængder tømmer fra området. Ud til Borresø minder stednavne som Prinsens Ladeplads og Foldbækkær Ladeplads om, at her blev de store kævler lastet om bord på pramme og sejlet ind til Silkeborg. Her blev de omladet og sejlet op ad Gudenåen op til Randers og videre ud til resten af landet.

Du kan komme med på en spændende dykkertur i Slåensøs rene vand her: http://www.youtube.com/watch?v=ayYEou1S7Vc


Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: