Silkeborgcom's Blog


Statue sætter stadig sindene i kog – 120 år efter at den blev indviet
18/09/2012, 15:05
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Det giver ofte anledning til ret højrystede meningsudvekslinger, når der skal anbringes en ny skulptur – eller måske ligefrem en statue et sted. I Silkeborg fortsætter diskussionen om statuen af byens grundlægger, papirfabrikant Michael Drewsen, nu her 120 år efter at den blev indviet. For den bør ikke stå og fylde op på byens bedste beliggenhed, mener nogen.

Som han står oppe på sin sokkel foran Det Gl. Rådhus og kigger ud over Torvet i Silkeborg, ser Michael Drewsen ellers meget tilforladelig ud. Men han var en meget entreprenant herre, der gerne ville have sin vilje og ikke brød sig om, når nogen prøvede at standse ham. Og den slags giver uvilkårligt en del uvenner.

Michael Drewsen stod bag opførelsen af Silkeborg Papirfabrik, der dannede grundlaget for etableringen af Silkeborg By. Før fabrikken blev opført, boede der ca. 30 personer her. Men allerede året efter papirfabrikkens åbning i 1845 fik Silkeborg status som Kgl. Privilegeret Handelsplads. Og hermed var det officielt blevet en by.

Michael Drewsen blev naturligt byens ”førende mand”: Han var medlem af kommunalbestyrelsen og stod bag en stribe initiativer, der satte gang i byvæksten – f.eks. etableringen af et gasværk, der kunne levere gas til husholdningerne i hele byen, oprettelsen af en telegrafforbindelse til Silkeborg og indkøbet af hjuldamperen Hjejlen, der sejlede ture på Silkeborg Søerne og var med til at trække de første turister til byen. Den megen initiativrigdom vakte imidlertid ikke udelt begejstring alle steder. Drewsen lå ofte i karambolage med de lokale myndigheder, der ikke altid mente, at man kunne tilsidesætte alle andre hensyn for at realisere papirfabrikantens mange idéer. I det hele taget var hensynet til andre mennesker og deres meninger ikke lige Drewsens stærke side. Og det kom til at præge hans eftermæle.

Michael Drewsen døde i 1874. Nogen år efter hans død – i 1887 – blev der dannet en komité, der skulle stå for indsamlingen af penge til en statue af ham. Men det gik meget trægt med at få penge. Først 5 år senere i 1892 var der kommet midler nok ind, til at komiteen kunne søge tilladelse til at opstille statuen på byens fornemste plads – på Torvet, lige foran rådhuset.

Men planerne blev mødt med protester: 21 borgere udarbejdede en protestskrivelse mod placeringen, hvori de bl.a. påpegede, at Drewsens virke i Silkeborg ikke nødvendigvis altid primært havde været til gavn for byen, men først og fremmest for ham selv.  Selv om han havde været en holden mand, havde han f.eks. ikke brugt penge på en velgørende institution eller bekymret sig om ”sine gamle, udslidte arbejderes fremtidsskæbne”. Desuden blev der i protesten sat spørgsmålstegn ved Drewsens moralske vandel. Den havde, ifølge skrivelsen, i sin tid givet anledning til forargelse i byen. Hvad det konkret var, folk var så forargede over, undlod protesten at komme ind på. Måske var det en fin hentydning til noget, som de fleste silkeborgensere godt vidste: Nemlig at Drewsen, efter sin kones død, helt åbenlyst levede sammen med sin husholderske – uden at være gift med hende !

Protesten blev dog imødegået af en underskriftsindsamling, hvor 500 personer skrev under på en støtte til en placering af statuen på Torvet. Så trods modstanden, endte det med, at der alligevel blev givet tilladelse til, at statuen kunne placeres her.

Opgaven med at udforme statuen blev givet til den kendte kunstner Pedersen-Dan – ham der også lavede statuen af Holger Danske på Kronborg. Drewsen-statuen blev officielt indviet i 1892 – og har så stået på sin plads på Torvet siden. Den er blevet en fast bestanddel af byen – bl.a. danser studenterne rundt om den, når de springer ud i foråret.

Men selv nu, så mange år efter, kan Drewsen og placeringen af en statue af ham, stadig vække debat. Senest har Silkeborgs turismechef Jørn Grønkjær krævet statuen flyttet fra Torvet, hvor den – ifølge ham – spærrer for udsigten til det nye turistkontor på Det Gl. Rådhus på Torvet og i øvrigt også står i vejen for en mere fantasifuld udnyttelse af torvearealet her. Turismechefen vil i stedet have statuen flyttet til Papirfabrikken, hvor den – stadig ifølge ham – retteligen bør høre hjemme.

Synspunktet blev dog straks imødegået af en stribe vrede læserbrevsskribenter i den lokale avis. Så indtil videre bliver Drewsen stående, hvor han hidtil har stået. Men han kan altså stadigvæk vække debat 138 år efter sin død – og 120 år efter at statuen af ham blev rejst.

 

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: