Silkeborgcom's Blog


Sejl ad en hemmelig kanal ind midt i skoven ved Silkeborg
17/05/2012, 19:37
Filed under: Silkeborg

Hvis du kigger rigtig godt efter, når du er ude at sejle i kano på Silkeborg Søerne, så kan du finde en “hemmelig” kanal.  Den er ikke særlig bred, og træerne vokser ud over den, så grene og blade næsten udgør et “tag”. Men der er lige plads til, at du kan sejle igennem med din kano, og herfra sejler du ud i den smukkeste sø, der ligger inde midt i skoven.

Søen hedder Avnsø, men kaldes i daglig tale “Brillerne”, fordi den faktisk minder lidt om et par gammeldags briller. Sejler du ned i bunden af det ene “brilleglas”, kan du gå i land og sammen med dine venner tilberede en herlig frokost eller middag over en støbejerns-grill, som Skovvæsnet har sat op, specielt til vandrere og kano-farere.

Det er bare en af de mange spændende muligheder du har, når du sejler i kano på søerne syd for Silkeborg. Der er rigtig mange steder du kan gå i land og føle dig lidt som Robinson Crusoe – alene på en øde ø eller en smuk skovstrækning, hvor der kun er dig og dine venner – og ikke andre.

Den smalle “hemmelige” kanal ind til Avnsø blev gravet i 1862-63 på initiativ af den daværende skovrider C. C. Klüver. Den kaldes i dag derfor for “Klüwers Kanal”.

Klüver kunne godt allerede den gang se, at det ville være spændende at kunne sejle helt ind i skoven. Så han satte arbejdet med at grave en kanal i gang – at spørge om lov hos sine foresatte. Det måtte han senere indkassere en irettesættelse for. Klüver forsvarede sig dog med, at kanalen også kunne bruges til at udskibe tømmer fra de store skove syd for Silkeborg. Herfra blev der nemlig sejlet tømmer i stor stil ind til Silkeborg på store fladbundede pramme, såkaldte “kåge”. Her blev det så omladet og sejlet op ad Gudenåen til Randers havn og herfra videre ud i landet.

Men selvom det sikkert OGSÅ var rigtig nok, det der med tømmeret, så var det nok mest turister, der havde glæde af kanalen. Og det er det også i dag, hvor de mange kanoturister, der sejler op ad Gudenåen – eller måske bare lejer en kano for nogen timer i Silkeborg – kan sejle ind gennem den hemmelige kanal og glæde sig over skovens skønhed.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: