Silkeborgcom's Blog


Populær sommerrestaurant ved Silkeborg Søerne genopstår
27/04/2012, 22:13
Filed under: Silkeborg

Den klassiske sommerrestaurant ”Ludvigslyst” ligger utroligt smukt, med udsigt til den største af Silkeborg Søerne, Julsø. Lige nedenfor lægger hjuldamperen Hjejlen til på sin fart på vej fra Silkeborg til Himmelbjerget. Stedet var i årevis et yndet udflugtsmål. Men i de sidste knapt 4 år har det stået tomt. Og det var faktisk meningen at den historiske bygning skulle rives ned. Men den 5. maj genåbner Ludvigslyst imidlertid igen. Nu som spændende gourmet-restaurant.

Ludvigslyst har været mål for turister i næsten lige så lang tid, som der har været turisme på Silkeborg-egnen. Kort tid efter åbningen af Skanderborg-Silkeborg-jernbanen i 1871, der for alvor bragte udenbys besøgende til området, blev der her indrettet et mindre gæstgiveri til Himmelbjerg-besøgende. Ludvigslyst lå nemlig meget passende lige ved siden af Svejbæk Station, hvor turisterne kunne stige af toget og så blive færget over til Himmelbjerget på den anden side af Silkeborg Søerne.

På samme tid blev der også anlagt en anløbsbro for dampbåde lige nedenfor gæstgiveriet.

Stedet blev hurtigt populært, så da der få år senere kom en ny ejer, blev det massivt markedsført i annoncer i lokale aviser: ”Silkeborg og Omegnens Beboere samt Lystreisende og Tourister anbefales mit nyindrettede Gjæstgiveri ”Ludvigslyst” ved Sveibæk Station midt for alt det Smukke i Silkeborg-Egnen mellem Silkeborg og Himmelbjerget. Billige Priser og god Betjening garanteres. J. Pind”

I 1899 blev der opført en ny hovedbygning med hotelværelser, så gæstgiveriet blev nu omdøbt til ”Hotel Ludvigslyst”.

Hotellet blev et yndet opholdssted for nogen af datidens kunstnere, der kom hertil for at feriere og slappe af, og måske samle ny inspiration. Blandt gæsterne var de – på den tid – kendte malere Wildenrath og Harald Foss samt forfatterne Brøndsted og Th. Ewald. Ind i mellem kneb det dog med pengene til at betale hotelregningen. Så nogen af malerne efterlod malerier som betaling for deres ophold.

Ludvigslyst skiftede ejere flere gange. I 1906 blev det overtaget af den tidligere købmand Chr. Mehl, og han fik særlig afgørende betydning, for det var ham, der kort efter overtagelsen fik opført den bygning, som vi i dag kender som Ludvigslyst.

Den ny ejer gjorde også sit for at skabe opmærksomhed omkring hotellet. En overgang var der således frigående rensdyr, der gik og græssede ved Ludvigslyst. Desuden blev der arrangeret faste søndagskoncerter her.

Stedet blev ganske attraktivt og tiltrak fine gæster fra både adel og kongehus. I 1919 kom kong Chr. X’s bror prins Harald og hans hustru, prinsesse Helene på besøg – de fik i øvrigt dagens ret: Svejbæk-ål. Også de verdensberømte skuespillere Fy & Bi kiggede forbi. Faktisk blev en af deres berømte film, ”Ulvejægerne” fra 1926, indspillet bl.a. i området ved Ludvigslyst.

Den muntre tid på Ludvigslyst endte brat med den tyske besættelse af Danmark under 2. verdenskrig. I 1944 købte Staten – stærkt presset af tyskerne – Ludvigslyst, som det tyske militær indrettede som rekreationshjem for tyske marinesoldater. Mod slutningen af krigen strømmede masser af tyske flygtninge til Danmark, og Ludvigslyst blev i januar 1945 taget i brug som flygtningelejr. Hele området blev indhegnet med ståltrådshegn og bevogtet af tyske soldater med skarpladte geværer. Flygtningene blev her indtil sommeren 1946. Og de satte deres præg på ejendommen. Den var i en miserabel forfatning, da de forlod den, og det varede flere år, før den igen kom til at se præsentabel ud.

Ludvigslyst var i tiden efter 2. verdenskrig præget af at have en stribe skiftende ejere, og hotellet genvandt aldrig helt sin tidligere status. I 1989 blev der dog skabt fornyet interesse om stedet, da der blev indrettet hotel- og restaurant-museum på 1. salen i bygningen. Restauranten i stueetagen fulgte op på initiativet og blev hurtigt kendt for at servere klassiske danske retter som stegt rødspætte og stegt flæsk med persillesovs.

Men i 2007 besluttede byrådet i Silkeborg, at der skulle bygges et stort internationalt kurhotel på grunden, hvor Ludvigslyst ligger. Det betød at den eksisterende bygning dømtes til nedrivning for at give plads til nyt byggeri.

Både restaurant og museum lukkede derfor i 2008, mens Silkeborg Kommune gik på jagt efter en investor, der kunne tænke sig at stå for byggeriet af kurhotellet. Sådan en fandt man imidlertid aldrig. Så efter at Ludvigslyst havde stået tomt i nogen år, besluttede kommunen at sælge bygningen.

Stedet er nu overtaget af Kira Provst Hansen, som nogen måske kender fra TV fra DR2-serien om danske badehoteller. Hun har nemlig i 3 år været med til at drive Melsted Badehotel ved Gudhjem på Bornholm. D. 5 maj genåbner hun Ludvigslyst – nu som spændende gourmet-restaurant – med navnet: “Traktørstedet Ludvigslyst”. Og så kan de muntre sommer-liv igen udfolde sig på det gamle sted.

 

(Kilder: J.C. Strunge Jensen: “Strejftog i Sejs-Svejbæks historie før år 1900” og “Svejbæk og Sejs i tiden 1900-1953”)

 

 

 

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: