Silkeborgcom's Blog


Asger Jorns 100-års dag fejres med fodbold
30/01/2012, 11:22
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Fodbold er noget, som 2 hold spiller mod hinanden på en 4-kantet bane, hvor der er 2 mål – et i hver sin ende af banen.
Eller er det nu det — ?

På Museum Jorn i Silkeborg er de lige nu ved at anlægge en 6-kantet bane med 3 mål.

Idéen stammer fra maleren Asger Jorn, der opfandt ”triolektisk fodbold”, som han kaldte det. Jorn havde en idé om, at 3 hold kunne spille mod hinanden i hver kamp. Som i ”almindelig” fodbold gælder det om at score flest mål. Men nu har spillerne pludselig 2 forskellige mål at score i.

Egentlig så var Jorns særprægede idé vist nok mest ment som en måde til at illustrere, at man ikke nødvendigvis altid behøver, at tage al ting for givet, og acceptere tingene som de er, men at der faktisk kan komme noget spændende ud af at prøve at tænke i nye baner.

Men den spanske fodboldklub Atlethico Bilbao har prøvet at taget Jorn tanker helt bogstavelige. Klubben har planer om at arrangere en stor turnering, hvor 3 hold af gangen spiller mod hinanden. Initiativet er blevet til i samarbejde med Museum Jorn i Silkeborg. Og her har man faktisk planer om selv at forsøge sig som fodbold-arrangør.

Den direkte anledning er fejringen af Asger Jorns 100-års dag i 2014. Allerede nu er entreprenører i fuld gang med at anlægge en 6-kantet fodboldbane ved museet. Her er det så planen, at der skal afvikles turneringer i denne specielle form for fodbold.

Endnu mangler man dog en lille detalje: For der findes nemlig ingen regler for spillet. Selvom der er tale om fodbold, så adskiller det sig jo unægtelig en smule for det originale spil. På museet i Silkeborg håber museums-direktør Jacob Thage dog, at Atlethico Bilbao vil være behjælpelig med at udvikle nogen faste rammer omkring spillets afvikling, så det hele ikke ende i kaos.

Men hvilken slags fodbold bliver det så, når der pludselig skal spilles til 3 mål ? Ja, Asger Jorn selv var nu ikke overbevist om, at det ville blive vældig interessant for deltagerne. Ifølge Jorn, så vil den nye mulighed med at kunne score på 2 mål nemlig betyde, at holdene vil bruge de fleste kræfter på at forsvare deres eget mål i stedet for at angribe mod modstandernes. ”Det vil overhovedet ikke blive noget spændende spil” skrev Jorn i sin bog ”Naturens orden” fra 1961.

Om Jorn får ret i sin pessimisme, det bliver der snart selv mulighed for at konstatere, når Museum Jorns nyanlagte 6-kantede fodboldbane med 3 mål tages i brug.
Det er bl.a. meningen at arrangerer en stor fodboldturnering i anledning af 100-året for Asger Jorns fødsel i 2014. Og det er da en usædvanlig måde, at fejre en kunstmaler på.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: