Silkeborgcom's Blog


Silkeborgs gamle rådhus bliver hele byens hus – igen
06/01/2012, 15:06
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Husets ligger centralt – lige midt på Torvet i Silkeborgs centrum. Engang var det rådhus for alle byens borgere. Efter at have stået tomt i flere år, bliver det nu snart hele byens hus igen – ikke alene for silkeborgenserne, men også for alle de gæster, der kommer hertil.

Det gamle rådhus på Torvet er en fin og statelig bygning. Den ser imponerende ud, og man er ikke i tvivl om, at herinde har der foregået noget vigtigt.
Det var også meningen, da huset blev opført i 1857. Det skulle udstråle respekt og autoritet.
Rådhuset blev opført i den såkaldte “Rosenborg-stil” – opkaldt efter Rosenborg Slot i København  – med både tårn og spir og et rigtigt rådhusur. Så ingen kunne være i tvivl om, at det her ikke bare var en samling ligegyldige kontorer.
Indvendigt blev byrådssalen dekoreret med vægmalerier, der fortæller om Silkeborgs historie og mange smukke bygningsdetaljer.

Samtidig var bygningen også lidt af et statusbyggeri for en ung og driftig by, der var stolt af sig selv og sin initiativrigdom. Silkeborg blev grundlagt i 1844 med etableringen af Silkeborg Papirfabrik. To år senere fik byen status som kongelig priviligeret handelsplads. I 1854 blev Silkeborg selvstændig retskreds og året efter selvstændig kommune. Der var med andre ord tale om en by med udvikling i – og den skulle selvfølgelig også have et flot rådhus.

Arkitekten var lokal og hed H.C. Zeltner. Foruden en række markante bygninger i Silkeborg, tegnede han også bl.a. rådhusene i Horsens og Skanderborg.

Foruden rådhus, fungerede bygningen på Torvet også som dom- og arresthus. Så der blev bl.a. indrettet celler til at huse folk, der skulle bag lås og slå.

Efterhånden voksede den kommunale administration, så det blev nødvendigt at udvide rådhuset. Det skete i 1924 med en udbygning på bagsiden af huset.

Imidlertid fortsatte antallet af kommunalt ansatte støt med at vokse, og stadigt flere kommunale kontorer måtte placeres udenfor rådhuset.
I forbindelse med den første store kommunesammenlægning i 1970 blev der derfor bygget et helt nyt rådhus i Silkeborg på Søvej ud mod Silkeborg Langsø. Bygningen på Torvet fortsatte dog med at være hjemsted for byrådet, indtil en ny byrådssal blev indrettet i det nye rådhus i midten af 1970’erne.

Det gamle rådhus blev herefter omdannet til domhus, hvor byretten i Silkeborg holdt til, indtil retsreformen i 2007, hvor Silkeborg ophørte med at være en selvstændig retskreds.

Siden har huset stået tomt. Det vil sige – lige nu er det faktisk fuldt af håndværkere, der er i gang med en gennemgribende renovering. For det er planen at rådhuset fra næste efterår igen får en central betydning i byen. Her kommer det til at rumme byens turisbureau, den kommunale erhvervsorganisation, city- og handelstandsforeningen og sekretariatet for Riverboat Jazz Festivalen

Så det bliver et hus med liv i – indrettet i de mest moderne omgivelser, men med respekt for den gamle smukke bygning. For den blev fredet i 1978 og er i øvrigt en af de få fredede bygninger i Silkeborg.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: