Silkeborgcom's Blog


Slag om Danmark skulle ledes fra Silkeborg
25/11/2011, 13:05
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Hvis De Allierede havde valgt at gå i land på den jyske vestkyst i 1944 i stedet for i Normandiet, så ville slaget være blevet ledet fra Silkeborg.
Her var nemlig overkommandoen for den tyske militære værnemagt placeret. I dag kan du stadig finde mange synlige spor i landskabet efter den dramatiske periode i Danmarkshistorien.

Silkeborg Bad var fra november 1943 til krigens slutning residens for først den berygtede general von Hanneken og siden hans afløser general Lindemann. De lod området udbygge med omkring 40 betonanlæg, heraf flere store bunkere. En del af dem er der stadig er adgang til i dag.

Tysk militær rykkede allerede ind på Badet i foråret 1943, hvor stedet blev hovedkvarter for generalstaben for den tyske 416. Infanteri Division. Men med dens stadigt voksende risiko for en allieret invasion, blev det besluttet at flytte hele det tyske militære hovedkvarter fra København til Silkeborg. Byen lå strategisk godt placeret ikke særlig langt fra den jyske vestkyst, hvor en invasion kunne finde sted, men alligevel tilpas tilbagetrukket til, at generalstaben i forholdsvis sikkerhed kunne lede den tyske modstand mod invasionsstykerne.

Det er klart, at den overordentligt store betydning som Silkeborg Bad på den måde fik, betød at området blev udbygget med alle tænkelige faciliteter, der var nødvendige for at kunne kommunikere med den øverste tyske militære ledelse – det vil sige Hitler, og hans generaler – under en krigssituation. Desuden skulle området naturligvis kunne forsvares, ligesom den militære stab her skulle beskyttes mod luftangreb.

Der blev derfor opført kommunikationsbunkere, radiobunkere, en kommandobunker og en stribe mandskabsbunkere. En af de sidstnævnte er nu blevet indrettet til museum.

I ”Silkeborg Bunkermuseum” kan du få et levende indblik i, hvilke forhold de tyske soldater måtte leve under, hvis de blev angrebet. Desuden viser museet en udstilling om badets spændende historie under 2. verdenskrig. F.eks. da man fik besøg af den verdensberømte general Rommel, der i 1944 var på besøg i Danmark for at inspicere forsvarsværkerne langs den jyske vestkyst.

 
Læs mere her: www.silkeborgbunkermuseum.dk

(Foto: TurismeSilkeborg, Otto)

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: