Silkeborgcom's Blog


H.C. Andersen-historie blev til springvand
13/09/2011, 11:59
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

 

I Silkeborg kan du finde et ganske specielt kunstværk, der er inspireret af en af H.C. Andersens historier. Ikke et af hans eventyr, men en ganske autentisk historie – vist nok – som han noterede i sin dagbog og viderebragte i et brev til en af sine venner.

Ørnespringvandet står på Skoletorvet i Silkeborg, hvor det blev opstillet i 1931. Springvandet, der er udført af kunstneren Hugo Liisberg, forestiller en stor ørn, der slår ned på en fisk, der kæmper hårdt for at undgå sin skæbne.

Motivet har Liisberg hentet fra en historie, som H.C. Andersen i sin tid hørte i Silkeborg.

Andersen tog ofte på tur rundt i Danmark, hvor han lod sig beværte rundt omkring på herregårde og hos velhavende familier. Han lagde også vejen forbi Silkeborg, i alt fem gange faktisk, hvor han besøgte Michael Drewsen, der ejede Silkeborg Papirfabrik.

Under sine besøg holdt Andersen meget af at tage rundt i byen og omegnen og tale med de lokale beboere. I forbindelse med en køretur kom han i snak med kusken, der kørte vognen. Og han fortalte Andersen en drabelig historie, som digteren noterede i sin dagbog 4. juni 1850:

“Kudsken fortalte om en stor Gjede, der var fanget i Nat paa Silkeborg og havde Skelettet af en Ørn paa sin Ryg; Ørnen havde engang slaaet ned, Kløerne borer sig fast i Kjødet og ædes først ud af Fuglen; men Fisken havde været Fuglen for stærk og da denne blev vaad, maatte den ned med; Skovridderen hører stundom fæle Skrig af Ørnen naar den saaledes føres bort.”

 

H.C. Andersen fortæller den samme historie i et brev til sin gode ven B.S. Ingemann 12. juni 1850: “Her er store Ørne, der tidt slaae ned i Aaen og tage Gjeder. Ere disse stærkere, end Fuglen da begynder en Kamp og man hører Fuglens græsselige Skriig. Forrige Aar blev der fanget med Garn en Gjede der bar paa sin Ryg Skelettet af en Ørn. Fuglen havde slaaet sine Fødder saa fast i Fiskens Ryg, – den maa æde sig løs igjen – at den maatte med under Vandet, hvor Fiskene havde plukket den Kjødet af Skroget”.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: