Silkeborgcom's Blog


En wellness-oplevelse i historiske omgivelser
19/04/2011, 13:45
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Man føler sig fuldstændigt sat tilbage i tiden, når man ligger og flyder behageligt rundt i et varmt urtebad på Badeanstalten i Silkeborg.

Silkeborg er den eneste købstad i Danmark der stadig har en klassisk badeanstalt i drift, i dens oprindelige skikkelse både udvendigt og indvendigt. Det giver mulighed for en wellness-oplevelse i historiske omgivelser – uanset om man foretrækker et velduftende urtebad, et hed dampbad eller måske hellere vil nedsænke sit legeme i et kølende mudderbad.

Det historiske gennemsyrer bygningen:
Badeanstalten åbnede i 1920 og blev etableret i samme bygning, der husede det lokale bibliotek og museum. Silkeborg Kommune ville nemlig – helt i tidens ånd – give
befolkningen uddannelse og oplysning (bibliotek), kultur (museum), og renhed (badeanstalt). Eller med andre ord, give borgerne en sund sjæl i et sundt ( – og meget rent !) legeme.

Badeanstalten har lige fra starten haft to målgrupper: De der kom der for fornøjelsens skyld og de der kom for at blive rene. Derfor blev der indrettet to afdelinger: En
luksusafdeling og en folkeafdeling.
Luksusafdelingen havde bruse- og cirkeldouche, koldtvandskar, afsæbningsbriks, russisk bad og tempereret og meget varmt romersk bad.
Folkeafdelingen bød kun på familiebad, finsk badestue og brusebade.
Bademesteren betjente bruseren i den fine afdeling, mens publikum selv måtte regulere brusevandet i folkeafdelingen.

Wellness-aspektet begyndte allerede at slå igennem i 1920’erne. Luksusafdelingen fik også en funktion som ”medicinsk afdeling”, og sygekassen henviste patienter til både bade og massage her. Og der var stor søgning: I 1945 var der således tre måneders ventetid for henviste patienter.
 
 Når du besøger Badeanstalten i dag vil du finde den nøjagtig, som den så ud i 1920, med dampbadet, de store badekar, omklædningsrummene osv. Og der er stadig en fin afdeling, der tilbyder forskellige former for wellness-behandling og en mere folkelig, hvor man kan blive ren. I dag har næsten alle naturligvis bad i deres bolig, men mange kommer stadig enten for at få et herligt karbad eller for at hygge sig sammen med andre med først et varmt dampbad og så en kølig øl bagefter.

Badeanstalten har en støtteforening, ”Badeanstaltens Venner”, der arbejder for bevarelse af det historiske sted. Og på trods af at spareivrige politikere flere gange har haft kig på stedet i forbindelse med kommunale nedskæringsrunder, så har Badeanstalten overlevet indtil i dag, bl.a. takket være den stigende interesse for wellness og det at pleje sin krop i behagelige omgivelser.

Læs mere her: www.badeanstalten.silkeborgkommune.dk

Reklamer

1 kommentar so far
Skriv en kommentar

Det er en rigtig god artikel om wellness og badeanstaltens historie – tak for det.

Kommentar af Wellness
Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: