Silkeborgcom's Blog


Silkeborg – et paradis for fugleelskere
05/04/2011, 13:50
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Silkeborg-området er lidt af et paradis for fugle-interesserede. Her kan man, foruden en stor bestand af de mere almindelige fugle i Danmark, også være heldig at se usædvanlige arter. F.eks. havørne. Og for de, der ikke har tålmodighed til at tilbringe mange timer ude i naturen med en kikkert, er der også en mulighed for at se sjældne fuglearter.

Ved en sø i de store skovområder syd for Silkeborg har et havørnepar har slået sig ned og har bygget rede. Og de føler sig åbenbart rigtig godt tilpas i det midtjyske. For de er begyndt at yngle. Sidste år udrugede parret to havørneunger. Og det er faktisk første gang i 125 år, at det er sket i Silkeborg-området. Ørneungerne var flyvefærdige i løbet af sommeren, og omkring november var de blevet så store, at de kunne klare sig selv. En af dem var øjensynlig på besøg i ”barndomshjemmet” i løbet af februar, for her iagtog ornitologer en ung-ørn ved reden.
Faktisk holder endnu et havørnepar til i skovene ved Silkeborg. Men de har, så vidt vides endnu ikke ynglet.

I øvrigt er bestanden af danske ørne i de sidste 15 år bare blevet større og større. I alt har man i den forgangne vinter talt 300 overvintrende havørne.
Årsagen til at der er så mange overvintrende ørne skal nok findes i den hårde vinter, der har presset havørne fra Skandinavien længere sydpå, men samtidig er antallet af ynglepar herhjemme også forøget.
I alt han man registrerede man sidste år 37 ynglepar – heraf altså bl.a. parret ved Silkeborg.

Tidligere var havørne ret almindelige ved Silkeborg Søerne. På Skoletorvet i Silkeborg står ligefrem et springvand med en ørn, der slår ned i en fisk. Ørnespringvandet, som det hedder, blev opstillet i 1931 på Skoletorvet i Silkeborg og er udført af kunstneren Hugo Liisberg.
Det er inspireret af en historie, som forfatteren H.C. Andersen fik fortalt af en hestvogns-kudsk under en køretur, som digteren var på under et af sine besøg i Silkeborg.

I sin dagbog 4. juni 1850 skriver han: “Kudsken fortalte om en stor Gjede, der var fanget i Nat paa Silkeborg og havde Skelettet af en Ørn paa sin Ryg; Ørnen havde engang slaaet ned, Kløerne borer sig fast i Kjødet og ædes først ud af Fuglen; men Fisken havde været Fuglen for stærk og da denne blev vaad, maatte den ned med; Skovridderen hører stundom fæle Skrig af Ørnen naar den saaledes føres bort.”

H.C. Andersen fortæller den samme historie i et brev til sin gode ven B.S. Ingemann 12. juni 1850: “Her er store Ørne, der tidt slaae ned i Aaen og tage Gjeder. Ere disse stærkere, end Fuglen da begynder en Kamp og man hører Fuglens græsselige Skriig. Forrige Aar blev der fanget med Garn en Gjede der bar paa sin Ryg Skelettet af en Ørn. Fuglen havde slaaet sine Fødder saa fast i Fiskens Ryg, – den maa æde sig løs igjen – at den maatte med under Vandet, hvor Fiskene havde plukket den Kjødet af Skroget”.

Unægtelig en dramatisk historie – –

Nu er det jo ikke alle, der er så heldige, at de spotter en ægte levende havørn ude i naturen. Men heldigvis er der mulighed for at se en alligevel – oven i købet på helt nær hold. Hos Silkeborg Rovfugleshow kan du i sommerperioder og i ferier dagligt opleve spændende opvisninger med tårnfalke, musvåger, ugler – og så altså havørne. Og det er en ret speciel oplevelse og se de store fugle, når de efter en flyvetur pænt og lydig kommer hen og lander på falkonerens hånd. Hvis du er heldig kan du oven i købet selv få lov til at prøve det.
Læs mere her: www.silkeborg-rovfugleshow.dk

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: