Silkeborgcom's Blog


Silkeborgs ældste hus med Silkeborgs ældste indbygger
29/03/2011, 09:48
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Silkeborgs ældste indbygger har til huse i Silkeborgs ældste hus.

Til dagligt holder den 2.400 år gamle Tollundmand til i Silkeborg Museum. Museet er placeret i Silkeborg Hovedgård. Den er lidt yngre end Tollundmanden, men dog immervæk fra 1767 – og har en ret spændende historie.

Silkeborg Hovedgård er bl.a. bygget af bygningsmaterialer fra det nedrevne Silkeborg Slot. Under svenskekrigene i 1600-tallet blev Silkeborg Slot så svært beskadiget, at man opgav at genopbygge det. Det blev i stedet gradvist revet ned. I 1767 var der stort set kun en bunke ruiner tilbage og kongen besluttede at sætte slottet på auktion. Det blev overtaget af ritmester Hans Nicolai Hoff, der lod de sidste rester nedrive og brugte materialerne til at opføre Silkeborg Hovedgård, der fungerede som en mindre herregård.

Foruden hovedbygningen blev der også opført tre staldlænger.

Hovedgården havde i de følgende år skiftende ejere. Desværre forfaldt den stille og roligt, og var i en sørgelig forfatning, da staten i 1823 overtog den. Under et besøg i 1840 besluttede den daværende kong Chr. 8. imidlertid at Hovedgården skulle restaureres. Og det redede formentlig bygningen.

I 1844 flyttede papirfabrikant Michael Drewsen ind. Han var kommet til området for at etablere en ny papirfabrik – der i øvrigt blev starten på Silkeborg By. Da Drewsen ankom var der kun ca. 30 indbyggere i området. Men det udviklede sig hurtigt med papirfabrikkens åbning. Og Hovedgården kom til at spille en vigtig rolle for den nye by.

Den kom først til at rumme byens skole frem til 1859, herefter var der kirkesal, for Silkeborg fik først sin egen kirke i 1877 og endelig var der posthus her frem til 1906. To af staldlængerne blev i forbindelse med papirfabrikkens åbning omdannet til boliger for papirarbejderne. Det manglende den nye by nemlig også.

Efter en periode som privatbolig kom Hovedgården i mange år til at rumme en børnehave, Dr. Louises Asyl, der holdt til her indtil 1975. Men allerede i 1954 måtte børnehaven dele pladsen med Silkeborg Museum, der efter en omskiftelig tilværelse, endelig fandt et blivende sted her.

Fra 1975 overtog museet hele hovedbygningen. Men med en væsentlig attraktion som Tollundmanden, der tiltrak masser af besøgende, blev pladsen efterhånden for trang. Så i 1990-91 blev museet udvidet med nybygninger i haven bag hovedbygningen.

Selve hovedbygningen på Silkeborg Hovedgård er i dag fredet, som en af de få bygninger i Silkeborg.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: