Silkeborgcom's Blog


En farvestrålende attraktion i Silkeborg
15/03/2011, 12:26
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

355.000 liter vand i timen bliver sprøjtet op til 30 meter op i luften, når springvandet i Silkeborg Langsø hver efter i sommerhalvåret sender sine stråler op mod himlen.

Anlægget, der er et af Nordeuropas største, byder desuden på et storslået lysshow.

Springvandet er efterhånden blevet en attraktion i Silkeborg, hvor mange tusinde turister hvert år lægger vejen forbi – især efter solnedgang, når der kommer ”farver på vandet.”

Springvandet bestå af i alt 5 fontæner. De sender vand op i luften med forskellig styrke. Den højeste midterste stråle er på 30-33 meter, de øvrige på henholdsvis 20 og 3 meter. Der bliver altså, når det går hedest til sendt ca. 355.000 liter vand til vejs i timen, men der sprøjtes dog ikke så meget uafbrudt. I gennemsnit pumpes der godt 175.000 liter op i timen.

Pumperne, der sørger for de massive vandkaskader, er i øvrigt leveret at det (næsten) lokale firma Grundfos.

Projektører i fontænerne sikrer et flot lysshow. Farver skifter efter et på forhånd indkodet program, der varer ca. 35-40 minutter.

Springvandet blev indviet i 1970, hvor det blev skænket til Silkeborg by af et lokalt arkitektfirma i anledning af firmaets 25 års jubilæum.

Det er i dag placeret ud for rådhuset på Søvej i Silkeborg. Tidligere lå det længere ude i søen, ovre mod skovområdet Odden. Men da man fandt ud af, at det her generede fuglevildtet i skoven, blev anlægget rykket tættere mod land. Her generede det så til gengæld trafikanterne, når kraftige vindstød sendte masser af vand lige i hovedet på cyklister, der kom kørende på vejen langs søen, eller pladrede bilerne frontruder til.
Derfor er springvandet nu koblet sammen med en vejrstation, der sikrer, at det automatisk bliver slukket, hvis vinden kommer fra en bestemt retning og med en for stor hastighed.

Når sommeren er forbi bliver springvandet taget op af vandet. Fontainerne er monteret på pontoner, der sejles ind til land og bliver fragtet videre til en kommunal materielplads, hvor de overvintre. Her bliver de også vedligeholdt, før de igen, når det bliver forår, sejles ud på søen og fastgøres.

Trods vedligeholdelse er der naturligvis et betydeligt slid på anlægget, der løbende blev renoveret. I 1996 blev samtlige pontoner udskiftet, og faktisk er det eneste originale, der er tilbage projektørerne til lysshowet, der dog også er blevet gennemgribende renoveret.
Så i dag er anlægget i fin form, og vil forhåbentlig være i stand til en henrykke turister i mange år fremover.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: