Silkeborgcom's Blog


Silkeborg Bad – et spændende område med en omskiftelig tilværelse
08/03/2011, 11:03
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Først var der kurbad. Så var der hovedkvarter for det tyske militær. Så var der kurbad igen. Så flygtningecenter. Og nu rummer området Danmarks vel nok smukkest beliggende kunstcenter.

Silkeborg Bad har levet en spændende og omtumlet tilværelse.

I dag kan besøgende opleve skiftende kunstudstillinger af anerkendte kunstnere på KunstCentret Silkeborg Bad, der ligger omkranset af skov og lige ned til Ørnsø i Silkeborgs udkant.
 Men oprindeligt var der kurbad her.

Faktisk så allerede Silkeborgs grundlægger, papirfabrikant Michael Drewsen, mulighederne i at lægge en kuranstalt i de smukke omgivelser. Fra Arnakke Kilden, der ligger lige ved Ørnsø, løber der hvert døgn 750.000 liter vand ud i søen. Vandet er meget jernholdigt, og man mente, at det havde en helsebringende virkning.

I 1883 åbnede den første kuranstalt her. Foruden at drikke vand fra Arnakke Kilden kunne gæsterne også få helsebringende bade af forskellig art. Det var typisk livsstilssygdomme, som gæsterne kom for at få gjort noget ved – bl.a. overvægt.

I alt blev der bygget 5 bygninger rundt omkring i det store parkområde. Her i blandt ”Skovvillaen”, der er tegnet af den kendte arkitekt Anton Rosen, der bl.a. var manden bag Palace Hotel på Rådhuspladsen i København.

Åbningen af Silkeborg Bad blev i øvrigt starten på Silkeborg som kurby. Andre kurbade skød op, og Silkeborg blev efterhånden landskendt, som stedet hvor man tog på kur. Faktisk så meget, at bilister, der kom til byen blev mødt med et skilt med teksten ”Velkommen til Kurbyen Silkeborg.

Silkeborg Bads rolle som kurbad fik et ret brutalt afbræk under den tyske besættelse af Danmark 1940-45.

I de første år lå hovedkvarteret for det tyske militær i Danmark i København. Men da muligheden for en allieret invasion på vestkysten blev mere og mere aktuel efterhånden som krigen skred frem, opstod der et ønske om at få det flyttet til Jylland. Silkeborg lå strategisk godt midt i Jylland og i passende afstand fra den potentielle invasionskyst.

I foråret 1943 flyttede i første omgang Generalstaben for den tyske 416. Infanteri Division ind. Et omfattede befæstningsarbejde af området gik i gang. Det indbefattede bl.a. etableringen af omkring 40 bunkeranlæg.
I begyndelse af november 1943 flyttede den tyske militære overkommando med den berygtede general von Hanneken i spidsen, så definitivt til Silkeborg.
Silkeborg Bad husede herefter det tyske militære hovedkvarter frem til befrielsen d. 5. maj 1945 – og faktisk lidt længere, for da hovedkvarteret stod for organiseringen af hjemsendelsen af de tyske tropper fra Danmark, blev det først definitivt lukket d. 6. juni.
Efter rømningen blev Silkeborg Bad omdannet til flygtningelejr for tyske flygtninge. De flygtninge, der var kommet til Silkeborg-området var i første omgang blevet indkvarteret på skoler og andre større bygninger. Men de blev nu samlet på Badet. Det blev her nødvendigt at opføre en helt ny barakby for at huse de mange mennesker.

Først i 1947 forlod de sidste tyske flygtninge Silkeborg.
 Herefter begyndte et større renoveringsarbejde, for at genoprette skaderne på de stærkt nedslidte bygninger. Først i 1951 kunne Silkeborg Bad endelig tage imod de første kurgæster igen.

Og gæsterne strømmede til. Især i 1960’erne gik det rigtigt godt. Men i begyndelsen af 1970’erne begyndte besøgstallet at dale – det var ikke længere ”in” at tage på kur. I 1983 – netop på 100 året efter åbningen – måtte man opgive at drive kurbadet videre. Det blev lukket og bygningerne sat til salg.
 
I to perioder i 1980’erne og 90erne blev Hovedbygningen brugt til at huse flygtninge fra ex-Jugoslavien.
I 1992 blev Silkeborg Bad købt af Silkeborg Kommune, der besluttede, at området skulle bruges til kunstcenter.
Og i 1998 åbnede KunstCentret Silkeborg Bad. I dag er der skiftende udstillinger hele året rundt i de smukt renoverede bygninger.

En lille rest af kurlivet er dog stadig tilbage. For Carlsberg Bryggeriet sender hver uge en stor tankvogn ud til Arnakke Kilden for at tappe vand, der bruges i Carlsbergs ”Kurvand”. Bryggeriet betaler en afgift til Silkeborg Kommune for at få lov til at hente vandet fra kilden. Pengene bliver brugt til at vedligeholde bygningerne på Silkeborg Bad. 


Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: