Silkeborgcom's Blog


Ildfestregattaen i Silkeborg – Masser af liv i Danmarks ældste folkefest
22/02/2011, 11:46
Filed under: Silkeborg

Festfyrværkeri, musik, tivoli, gøgl, masser af smuk belysning, kolde fadøl, sejlads med Hjejlebådene og meget andet trækker hvert 3. år omkring 3-400.000 mennesker til Silkeborg og de traditionsrige Ildfestregattaer.
Til sommer går det løs igen.
Ildfestregattaen d. 17.-20. august er den 35. af slagsen. Den første blev holdt i 1899. Hermed er denne specielle Silkeborg-begivenhed faktisk den ældste stadigt eksisterende folkefest i Danmark.

Ordet ”regatta” er typisk noget man anvender, når både eller skibe er samlet i større mængder. Og det er præcist, hvad der sker i Silkeborg. Et centralt element i Ildfestregattaerne har altid været sejladserne med Hjejlebådene op ad Gudenåen, hvor der langs bredden er smukt pyntet op med masser af kulørte lamper og fakler, og hvor der i skovområderne langs åen vises optrin med uddrag fra f.eks. kendte eventyr, mens bådene sejler forbi.
Det andet element i navnet; ”ildfest”, refererer til traditionen med at fyre store fyrværkerier af. I forbindelse med de seneste regattaer er der ligefrem blevet afholdt finalen i DM i fyrværkeri, hvor nogen af landets bedste fyrværkerimestre har vist det bedste, de formåede.

Regattaerne startede meget beskedent. Den første i 1899 blev holdt som afslutningen på
Det jyske Fællesskue – et stort dyrskue i Silkeborg. Og i det hele taget blev de første regattaer typisk afholdt som forlængelse af dyrskuer eller større kongresser.

Traditionen holdt en midlertidig pause fra 1915 til 1922 på grund af økonomisk nedtur i samfundet.
Da regattaerne blev genoptaget i 1922 skete det til gengæld med fynd og klem. Det var ved den lejlighed, at en lokal malermester fremstillede en dekoration med de meget sigende sloganer: “Drik dit øl, før det dovner, favn din pige, før hun sover” og “Den, der ej elsker kvinder, vin og sang, han er en nar livet lang”. Og disse sloganer har i og for sig været dækkende for regattaerne lige siden. Dog med den – ret væsentlige – modifikation, at nutidens regattaer hovedsageligt er familiebegivenheder.

Regattaen i 1922 cementerede i det hele taget den tradition, som festlighederne har bygget på lige siden.
Der blev budt på alle slags underholdning i form af blomsteroptog, ringridning, tombola, drengevæddeløb, ballonopstigning, koncerter osv.  Denne mangfoldighed af underholdning har præget arrangementet lige siden.
En af initiativtagerne til genoptagelse af regattaerne var redaktøren for en af de lokale aviser, Sophus Sørensen. En af hans målsætninger var at få sat Silkeborg på landkort rent turistmæssigt. I den forbindelse blev regattaen bl.a. markedsført i større københavner-aviser for at lokke udenbys besøgende til. Og det lykkedes over al forventning. Man regner med, at omkring 40.000 mennesker deltog i festlighederne på den ene dag regattaen varede det år.

En speciel milepæl i regattaernes historie var den i 1946.
2. verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark havde betydet, at der på det tidspunkt ikke var holdt regatta siden 1937. Men efter besættelsen var der igen åbnet op for muligheden, Og da Silkeborg i 1946 oven i købet kunne fejre sit 100 års by-jubilæum, blev alle sejl sat til.

Det gjorde de også 50 år senere, i 1996, da byen havde 150 års fødselsdag. For en gangs skyld havde man udvidet regatta-festlighederne, så de varede en hel uge. Det var ved den lejlighed, at traditionen med afholdelse af finalen i DM i fyrværkeri i forbindelse med Regattaen blev indledt.

Når årets regatta løber af stablen d. 17.-20. august kan man se frem til en kombination af musikalsk underholdning, fyrværkeri, Hjejlesejladser og meget mere.
Du kan løbende følge med, efterhånden som der kommer flere navne på programmet her: www.ildregatta.dk

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: