Silkeborgcom's Blog


Kendt arkitekt gav Silkeborg mange smukke bygninger
15/02/2011, 10:44
Filed under: Silkeborg

Du kan møde hans byggekunst over alt i Silkeborg. Både som store monumentale bygninger og som små finurlige dekorationsdetaljer på en facade, som man ikke lægger mærke til – med mindre du på forhånd ved, at der er noget, der er værd at kigge op efter.

Arkitekten Anton Rosen (1859-1928) er i dag mest kendt som ham der tegnede Palads Hotel på Rådhuspladsen i København. Men han boede og arbejdede faktisk i en årrække i Silkeborg, og satte sit præg på byen.

Kom første gang til Silkeborg, da han i 1883 blev tilsynsførende på byggeriet af Silkeborg Vandkuranstalt – det der senere kom til at hedde Silkeborg Bad.
Sideløbende med dette arbejde begyndte han sin egen virksomhed som arkitekt i Silkeborg. Og da han i mellemtiden var faldet for datteren af en lokal hotelejer, besluttede han at blive i byen.

Anton Rosen var kraftigt inspireret af den såkaldte jugendstil, der er karakteriseret ved ofte rigt dekorerede facader på de huse, der er bygget i denne stil – noget der også præger mange af Rosens arbejder i Silkeborg.

I alt tegnede han 27 bygninger i Silkeborg, hvoraf de 18 endnu eksisterer.

På Åhavevej 2A ligger Silkeborg Turistbureau meget idyllisk ned til Silkeborg havn i en stor herskabsvilla, som blev bygget i 1921 til bankdirektør Arnold Knap.
I 1956 blev bygningen taget i brug som privat fødeklinik. Det var før, at det blev almindeligt at føde på hospitalet. Så her kunne vordende mødre leje sig ind og føde under betryggende omstændigheder.
I begyndelsen af 1980’erne fik huset igen ny status. Fødeklinikken var lukket, og i stedet blev der etableret et bofællesskab her.
I midten af 1990’erne blev huset overtaget af Silkeborg Kommune, og i 1996 flyttede turistbureauet ind her. Og her har det haft til huse side.

I gården ved Amaliegade 49 ligger et stort vandtårn. Vandtårnet blev opført i 1902 i forbindelse med tekstilvirksomheden C. Commichaus Fabriker, der lå her.
Da C. Commichaus i 1883 byggede sin tekstilfabrik medfulgte en dyr brandforsikring, idet brandslukning var besværlig med det daværende vandtryk. Utilfredsheden over denne omkostning fik Commichaus til at opføre eget vandtårn til fabrikken.
Tårnet er i dag det eneste tilbageværende spor af virksomheden. Det blev fredet i 1986.

Theodora Lang (1855-1935) var en, efter datidens standarter, utrolig kvinde. Hun var oprindeligt lærerinde på en skole i Silkeborg, men ville have sit eget. Så hun etablerede et imponerende skolekompleks på Skoletorvet i Silkeborg – med Anton Rosen som arkitekt.
1. etape var bygningen ud mod Skoletorvet i 1886, der blev opført som højere pigeskole. I 1894 kom et forskoleseminarium til på Estrupsgade 1. Der blev yderligere udvidet med et kvindeseminarium i den hvide bygning på Hostrupsgade 40 i 1900. Endelig blev der i 1907 etableret gymnasium i en tilbygning på 2 etager oven på den allerede eksisterende bygning på Estrupsgade 1.
Bemærk især det smukke indgangsparti på bygningen Estrupsgade 1.

Anton Rosens karriere i Silkeborg startede på ”Silkeborg Vandkuranstalt” – det senere ”Silkeborg Bad”, der i dag er en del af KunstCentret Silkeborg Bad
Silkeborg Vandkuranstalt åbnede i 1883. De første bygninger blev tegnet af arkitekt Vilhelm Dahlerup. Men Anton Rosen, der var tilknyttet Dahlerups tegnestue, fungerede som tilsynsførende på byggeriet.
2 år senere tegnede Rosen så selv den smukke Skovvilla, der havde plads til 32 kurgæster. Bygningen blev, ligesom den øvrige del af Silkeborg Bad, beslaglagt af tysk militær under 2. verdenskrig, hvor Badet under den sidste del af den tyske besættelse fungerede som hovedkvarter for den tyske Værnemagt i Danmark.
I dag fungerer Skovvillaen som udstillingsbygning i forbindelse med KunstCentret Silkeborg Bad.

Rosens vel nok mest markante bygningsværk i Silkeborg er bygningen på Vestergade 9A, der i dag bl.a. huser Ørneapoteket.
Den er opført i 1898 til en lokal murermester, hvad de smukke friser på bygningen også fortæller. Her ses murermestrens folk i arbejde.
Rosen stod også for udformningen af opgangen i porten tv. for bygningen, der er holdt i typisk jugendstil med mange smukke dekorationer.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: