Silkeborgcom's Blog


Asger Jorn – en verdensberømt kunstner fra Silkeborg
08/02/2011, 11:35
Filed under: Silkeborg

Asger Jorn var tæt knyttet til Silkeborg. Han voksede op byen, gik på seminariet her og det var her han vendte tilbage til, da han blev fundet syg og udmarvet af venner i Paris. Endelig er det på Museum Jorn i Silkeborg, at man i dag kan se de væsentligste af hans værker og hans egen personlige kunstsamling, som han donerede til museet. Og så han desuden sat sig sine spor rundt omkring i byen.

Asger Oluf Jørgensen, som han oprindeligt hed, blev født den 3. marts 1914 i Vestjylland. I 1929 flyttede familien til Silkeborg. Det var her han første gang fik øjnene op for det moderne maleri på en vandreudstilling af danske malere i 1932.
En kontakt til den lokale maler Martin Kaalund-Jørgensen skærpede yderligere interessen. Så da Jorn var færdig på seminariet i 1936 drog han til Paris, hvor han blev optaget på den franske kunstner Fernand Légers malerskole.

De følgende år tilbragte han i København med afstikkere til Paris, dog afbrudt af en periode under 2. verdenskrig, hvor det ikke var muligt at rejse. Men i 1946 kunne han atter vende tilbage til Paris, hvor han allerede året efter holdt sin første større udstilling.

I 1948 dannede Jorn, sammen med belgiske og hollandske kolleger kunstnerbevægelsen COBRA opkaldt efter deres respektive hovedstæder, COpenhagen, BRuxelles og Amsterdam. Det var en bevægelse, der fik stor betydning for malerkunstner i Europa.

Jorn malede på livet løs, men der var begrænset afsætning på værkerne, så han levede under fattige og kummerlige forhold sammen med sin kone og søn i en lille lejlighed i Paris. I 1951 pådrog han sig en alvorlig tuberkulose. I forvejen var han svækket af underernæring. Et par af hans venner fik ham hjulpet tilbage til Silkeborg, hvor han blev indlagt på det lokale tuberkulose-sanatorium. Her tog det ham halvandet år at komme til hægterne igen. Under opholdet malede han flittigt i et lokale som han fik stillet til rådighed som atelier på sanatoriet.

I perioden udførte han også mange keramiske værker hos en pottemager i Sorring udenfor Silkeborg. En del af disse værker blev købt af Silkeborg Museum, og blev således starten på den omfattende samling af Jorn-kunst i Silkeborg.

I slutningen af 1953 forlod Asger Jorn Silkeborg igen. Men han blev ved med at vende tilbage til byen, og i årenes løb donerede han omfattende gaver til Silkeborg Museum.

Asger Jorn døde i 1973 og ligger begravet på Gotland.

Du kan stadig finde spor af hans virke rundtomkring i Silkeborg.

Ved det grønne område ”De Små Fisk” mellem Silkeborg og Sejs står Jorns skulptur ”Mindesten over Christian og Lisbeth”. Den er rejst som minde over arbejderføreren Christian Christensen og hans kone Lisbeth, der begge betød meget for Jorn.
På Silkeborg Bibliotek finder du 3 store billeder af Asger Jorn, to i serien ”Af den stumme myte” og ét med titlen ”Livshjulet”.

På Søvej er der et gavlmaleri med et af Asger Jorns motiver. Det er lavet i forbindelse med Silkeborgs byjubilæum i 1996 og er en gave fra lokale spejdere. Asger Jorn var selv aktiv spejder, og bl.a. leder af spejderpatruljen ”Snaphanerne”.  Gavlmaleriet er lavet efter et billede, som Jorn tegnede til sin patrulje og forestiller fire hanekyllinger.

Og så er der naturligvis Museum Jorn, der som nævnt rummer den vel nok betydeligste samling af Jorn-værker, bl.a. hans hovedværk, billedet ”Stalingrad”.

Reklamer

1 kommentar so far
Skriv en kommentar

Har lige været på Gotland og besøgt Jorns grav. Et stærkt udtryk: Et hoved af en lidende Jorn? i sort sten – placeret ydmygt på en plæne ved den fantastiske kirke i Grötlingbo. Det er først i dag jeg får afklaret, hvorfor Jorn er begravet et så “besynderligt” sted: Han døde i Aarhus, men havde selv ønsket at blive begravet i Grötlingbo p.gr. af hans store kærlighed til Gotland og øens kultur, specielt de mange gamle stenhuggerarbejder. Interessen for Jorns arbejder øges ved mødet med hans gravsted.
Hilda Bang, Børkop

Kommentar af Hilda Bang
Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: