Silkeborgcom's Blog


Missisippi-flodbåds-jazz på Gudenåen
01/02/2011, 11:45
Filed under: Silkeborg

Hvert år kommer 30-40.000 gæster til Silkeborg for at høre jazz. Den årlige Riverboat Jazz Festival trækker jazz-elskere i alle aldre – plus en hel del, der bare synes at det er hyggeligt at gå rundt i byen og høre på levende musik. Og der er masser af det i fem dage festivalen står på. Over alt i byen – på værtshuse, caféer, i telte, på gågaderne og mange andre steder – lyder New Orleans-tonerne for fuldt tryk. Langt de fleste steder er det gratis. For det er nemlig et bærende princip i festivalen, at bortset fra enkelte koncerter med større navne, hvor der tages entré, så koster det ikke noget at høre musik. Musikernes hyre og alle andre udgifter betales indirekte af de drikkevarer som publikum nedsvælger ( – som regel heldigvis i rigelige mængder), penge fra sponsorer plus et tilskud fra Silkeborg Kommune. De lokale byrødder kan nemlig godt se fordelen ved at have et stort arrangement, der både er med til at profilere byen positivt udadtil og som tiltrækker en masse mennesker, der lægger en pæn sjat penge i Silkeborg, mens de er her.

Den første Riverboat Jazz Festival blev holdt helt tilbage i 1966. Kurt Heegaard Jacobsen (kendt i dag som musiker i Bourbon Street Jazzband) var et entusiastisk medlem af en lokal jazzklub i Silkeborg. Han havde været en tur i London, hvor han var med på en sejlads på Themsen. Båden havde levende jazzmusik ombord, ligesom på de berømte flodbåde, der sejlede fra New Orleans og op og ned ad Mississippi. Det var selvfølgelig en oplagt idé at overføre det til Silkeborg, der også har sin egen ”flodbåd” dampskibet Hjejlen, der hver sommer sejler fra Silkeborg og op ad Gudenåen til Himmelbjerget.

Den første festival bestod af en sejlads med tre både fra Havnen i Silkeborg og ud til en lokal sommerrestaurant, hvor alle gik i land og blev underholdt aftenen igennem.
Det blev en stor succes og siden da har festivalen ligeså stille bredt sig. Midt i 80’erne var dårlig økonomi dog tæt på at tage livet af Riverboat. Men takket være en stor indsats af frivillig arbejdskraft, så lykkedes det at få traditionen ført videre.

I det hele taget, så er indsatsen fra de i dag flere hundrede frivillige et bærende element i festivalen. Det er et kæmpearbejde at få organiseret en begivenhed af den størrelse, og det kræver minutiøs planlægning – og masser af armkræfter – når der skal bygges telte og scener, sørges for afhentning af musikere i lufthavne og indkvartering af dem, organisering af ølsalg osv. osv. Der er masser af arbejdsopgaver, som der slet ikke ville være råd til at få løst, hvis ikke lige det var fordi, at der var nogen ildsjæle, for hvem Riverboat er blevet en del af deres livsstil.

Alle har dog erkendt, at det kræver professionelle kræfter at få det hele til at hænge sammen. Derfor har Steffen Juul Hansen i de seneste år været fastansat som festival-koordinator. Og han er nu blevet suppleret med Line Marie Dencher Hougaard, der sammen med Steffen har ansvaret for at årets festival bliver ligeså god som den sidste år – og helst lidt bedre.

Riverboat Jazz Festival holdes hvert år i den weekend, hvor skoleferien begynder. Det vil i år sige 22.-26. juni. Du kan se årets program på festivalens hjemmeside: www.riverboat.dk

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: