Silkeborgcom's Blog


Himmelbjerget – med måske den smukkeste udsigt i Danmark
25/01/2011, 10:26
Filed under: Attraktioner

Himmelbjerget er en af de meste besøgte danske turistattraktioner. Hvert år ligger anslået omkring 300.000 vejen forbi bjerget.

Himmelbjergets rolle som udflugtsmål strækker sig helt tilbage til første halvdel af 1800-tallet. En flok studenter var på fodtur op til bjerget i sommeren 1838, og de blev så begejstrede for stedets naturskønhed, at de gerne ville dele oplevelsen med andre. Men hvordan fik man lokket flere mennesker hertil ? Ja, en god idé var – dengang ligesom i dag – at bruge en kendt person som blikfang. Så studenterne skrev til den kendte forfatter og præst Steen Steensen Blicher og spurgte om ikke han kunne tænke sig, at stille sig i spidsen for et folkemøde her, hvor der både skulle være taler om tidens varme politiske emner og sang og dans og underholdning.
Blicher var med på idéen og det første folkemøde var en realitet året efter, hvor det trak 5-600 mennesker til Himmelbjerget.
Uheldigvis havde Blicher i sin begejstring glemt at spørge ejeren af Himmelbjerget, en lokal gårdejer, om tilladelse til at afholde folkemødet. Det gjorde gårdejeren så sur, at han truede med at tage entré til området ved kommende folkemøder. Striden spidsede til, indtil løsningen pludselig kom fra en uventet kant. Kong Chr. 8. var på besøg i Silkeborg, hvor han hørte om problemerne med Himmelbjerget. Han kaldte gårdejeren til sig, og det endte med en ordning, hvor staten lejede jorden, hvor Himmelbjerget lå, så der blev fri adgang. Få år senere købte staten området.

Folkemøderne fortsatte frem til 1844. Herefter var der en ti-årig pause, hvorefter mødetraditionen blev genoptaget af papirfabrikant Michael Drewsen fra Silkeborg, nu som Grundlovsmøder. Og den tradition lever videre til i dag, hvor Det Konservative Folkeparti hvert år på Grundlovsdag holder møde på bjerget.

I dag er Himmelbjerget mest kendt som en attraktion for turister, der strømmer til for at nyde den smukke udsigt over Silkeborg Søerne – og for at købe Himmelbjerg-souvenirs.
Traditionen med souvenirs – især de håndskårne Himmelbjerg-stokke – stammer angiveligt tilbage fra begyndelsen af 1900-tallet. Der boede i forvejen mange træskomagere i området med de store skove syd for Silkeborg Søerne. En af dem havde et bijob med at færge gæster til folkemøderne tværs over Julsø fra jernbanestationen i Laven til Himmelbjerget. Mens gæsterne var til møde, sad træskomageren så og fordrev tiden med at snitte små miniature-træsko, som han solgte til gæsterne, når han færgede dem tilbage igen. Senere blev de håndsnittede træstokke den store salgsvare til turister.

Mange benytter i øvrigt lejligheden, når de er kommet hertil, til en tur op i Himmelbjergtårnet. Tårnet, der er 25 meter højt og tegnet af den senere stadsarkitekt i København Ludvig Fenger, er stærkt inspireret af tårnet på kirken på Markuspladsen i Venedig. Det stor færdigt i 1875, og inskriptioner på det fortæller, at det er rejst til minde om kong Frederik 7., Grundlovens giver.

En rigtig stor del af gæsterne på Himmelbjerget sejler hertil med Hjejlebådene fra Silkeborg. I alt fragter Hjejleselskabet, der driver rutetrafikken mellem Silkeborg og Himmelbjerget, omkring 155.000 passagerer om året. Trafikken har stået på siden dampskibet Hjejlen blev bygget i 1861, så der kan altså fejres 150 års jubilæum i år for denne specielle turistsejlads til det smukke udsigtspunkt ved Silkeborg Søerne

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: