Silkeborgcom's Blog


Hærvejen – en hovedfærdselsåre ned gennem Jylland
18/01/2011, 12:11
Filed under: Silkeborg

Hærvejen ned gennem Jylland er i dag et yndet mål for vandrere og cyklister, der gerne vil opleve en aktiv friluftsferie. Men tidligere var vejen en vigtig hovedfærdselsåre, med stor betydning for både handel og militær.
En ny guidebog fortæller den spændende historie om Hærvejen og giver masser af information om attraktioner, overnatningsmuligheder, naturoplevelser og alt mulig andet, som hærvejsturisten har brug for at vide.

Hærvejen strækker sig ned midt gennem Jylland fra Viborg og til grænsen. Og det er ikke tilfældigt, at den gamle vej ligger lige nøjagtigt her.
Hærvejen ligger på en højderyg, der blev skabt i forbindelse med den sidste istid for omkring 15.000 år siden. Højderyggen skaber et naturligt skel ned gennem Jylland, således at vandløb løber herfra enten mod øst og ud i Kattegat eller mod vest ud i Vesterhavet. Men lige nøjagtigt i midten af Jylland kan man gå tørskoet uden at skulle krydse større vandløb. Og det var noget der var tiltrækkende før brobyggeriernes tid.

Hærvejen har formentlig eksisteret helt tilbage i oldtiden. Det vidner de mange gravhøje langs vejen om. Faktisk har der formentlig været en vej her allerede i den yngre stenalder.

Vejen blev brugt både af kvægdrivere, der drev okser ned til markeder i Mellemeuropa (heraf navnet ”Oksevejen”, som Hærvejen også kaldes) af soldater, hvad bl.a. forsvarsvolden Kong Knaps Dige ved Thorning vidner om, af handelsmænd og af fromme pilgrimme på vej til Santiago i Nordspanien.

Hærvejen er i øvrigt ikke en enkelt vej. Det er derimod en stribe vejspor, der går ad den samme rute ned langs Jyllands højderyg. Når et vejspor var for slidt eller for hullet, så lavede man simpelthen bare et nyt spor ved siden af. Mange steder, f.eks. ved ned- eller opkørsler til vandløb, kan man se flere parallelle spor ved siden af hinanden.
Ofte gik vejen også af forskellige ruter afhængig af årstiden. Vest for Silkeborg var der f.eks. en ”sommerrute”, der gik vest om Bølling Sø, stort set langs den nuværende hovedvej 13 over Engesvang og Pårup. Men om vinteren, med det fugtige vejr, blev denne rute simpelthen for blød, når vogne skulle forsøge at bevæge sig over mosestrækningerne ved Engesvang. I stedet blev ruten så forlagt øst om Bølling Sø, hvor der ikke var den slags problemer.

I dag er der stadigvæk megen trafik på den gamle Hærvej. Men nu om stunder er det cyklister og vandrere, der i stor stil tager turen op eller ned igennem Jylland.

Specielt til glæde for dem er der netop udkommet en ny guidebog: ”Hærvejen – guide til vandrere og cyklister”.
Bogen er opdelt i 15 etaper fra Viborg og ned til grænsen. Den indeholder en guide med alle relevante oplysninger, som man har brug for i form af attraktioner, overnatningsmuligheder, indkøbsmuligheder osv. og en kortdel med detaljerede kort over både cykel- og vandreruten langs Hærvejen.

Guiden koster 225 kr. og kan købes på bl.a. Silkeborg Turistbureau.

Reklamer

1 kommentar so far
Skriv en kommentar

Dejligt med omtale af Hærvej og guide! De nye info-skilte er nu sendt til tryk og bliver sat op på Hærvejen i løbet af vinter / tidligt forår, så det bliver nemmere at være turist på Hærvejen!

Kommentar af gunhild
Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: