Silkeborgcom's Blog


Tag på skiferie i Silkeborg
04/01/2011, 14:48
Filed under: Silkeborg

Det er efterhånden sjældent at vi har ”rigtige” vintre i Danmark. Men de sidste to år har vi været velsignet med utrolige bunker af sne, så der har været al mulig god grund til at finde både ski, kælk og skøjter frem fra gemmerne.

Og faktisk så rummer naturen omkring Silkeborg fremragende muligheder for at dyrke vintersport. Det er ligefrem en gammel tradition, der stadig holdes i hævd.

I dag kan man faktisk dyrke vintersport ved Silkeborg hele året. På skibakken på feriecentret Danparcs Søhøjlandet sørger en kunstig belægning for, at det også er muligt at stå på ski midt om sommeren, hvis man har lyst til det. Men oplevelsen er indiskutabelt størst om vinteren, hvor selv garvede skisportsturister pludselig føler sig helt hjemme i det midtjyske søhøjland, når de først er blevet halet til tops af skiliften og herefter kan suse ned af den 7.500 m2 store ”bjergside”.

Også langrends-løbere kan finde godt terræn: På Silkeborg Golfklubs baner i Resenbro bliver der i snevintre trukket spor med en såkaldt ”snekalv”, der er spændt efter en snescooter.
Desuden sørger Skov- og Naturstyrelsen for kort med forslag til langrendsruter i skovene omkring Silkeborg.

Der er således mange gode muligheder for at dyrke skisport i området. Og tidligere kunne man faktisk også dyrke skihop.
På Duedal Bjerg, i Thorsø Bakker ved Thorsø, syd for Virklund lå i 1940’erne Duedalbjerg skihopbakke.

Skihoppet var arkitekttegnet, og der var først et fald på 20 meter ned til afsættet, der var bygget af træ. Herefter kom et fald på yderligere 20 meter, og til sidst et afkørselsområde, hvor hopperne kunne nå at tage farten af. Og det skulle de også helst, for selve skihoppet lå et stykke oppe på en bjergside, så hvis ikke skihopperne fik bremset, så risikerede de at ryge ud over en kant og videre ned af bjerget.
.
Hoppet stod færdigt til brug i marts 1944, men selv om skiføret i 1945 var godt, havde man ikke mod på at tage det i brug. Først den 3. marts 1946 blev skihoppet ved Silkeborg officielt indviet ved et stævne, hvor nordmanden Øjvind Skjaggestad præsterede et hop på ikke mindre end 24,60 meter. Det længste hop der er foretaget på hoppet var på 29,5 meter.

Skihoppet lagde i de følgende vintre sne til flere store stævner, der trak tusindvis af tilskuere, der skulle ud og opleve den halsbrækkende sport. Således måtte Horsens-Bryrup-Silkeborg jernbanen i forbindelse med et stævne i 1948 ligefrem indsætte særtog mellem Silkeborg og Virklund for at fragte de mange skisports-tilskuere frem og tilbage.

Skihoppet blev opgivet i 1955, og selve afsættet, der var bygget af træ blev pillet ned. Herefter fik skihopbakken desværre lov til at gro til. Men i dag er den gamle bakke heldigvis ryddet for træer, så man kan danne sig et tydeligt indtryk af hvor den forløb. Og det kan absolut anbefales at klatre op på toppen, og stå der og kigge ned og forestille sig hvilke tanker der gik igennem hovedet på de modige skihoppere lige før de kastede sig i ned i afgrunden for øjnene af flere tusinde tilskuere.

På Silkeborg Turistbureau kan du få folderen. ”Sporet ved Thorsø”, der viser vej til skihopbakken.

(Kilde: ”Duedal Bjerg” på www.wikisilkeborg.dk)

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: