Silkeborgcom's Blog


Dronningen med når Hjejlen fejrer 150-års jubilæum
21/12/2010, 11:37
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Den 24. juni 2011 fylder dampskibet Hjejlen 150 år. Det gamle skib sejler hver sommer i fast rutefart mellem Silkeborg og Himmelbjerget. Fødselsdagen markeres med en sejltur med Dronning Margrethe ombord.

Hjejlens historie daterer sig tilbage til 1861. En forsamling af Silkeborgs borgere med papirfabrikant Michael Drewsen i spidsen, havde allerede på det tidspunkt set perspektiverne i den spirende turisme i det naturskønne område ved Silkeborg søerne. Så de tog initiativ til at bestille et dampskib hos Baumgarten & Burmeisters Skibsbyggeri i København (det senere B&W).

Det færdigbyggede skib sejlede efter stabelafløbningen fra København og over Kattegat til Randers, hvor det fortsatte op ad Gudenåen, der den gang var farbar helt til Silkeborg. Ca. midtvejs mellem Randers og Silkeborg stødte Hjejlen dog på grund – der var simpelthen for lidt vand i åen. Så man måtte tømme skibet for dets last af kul og kedlen for vand, for at gøre det lettere. Herefter blev Hjejlen så trukket det sidste stykke til Silkeborg med heste.

Vel ankommet til Silkeborg skulle Hjejlen imidlertid over en sidste hurdle: Opstemningen af åen ved Silkeborg Papirfabrik. Problemet blev dog klaret ved at Michael Drewsen udkommanderede en større flok papirarbejdere, der fik ordre på at trække dampskibet over opstemningen på ruller. Imidlertid var det lige ved at blive forhindret af den højeste politimyndighed i byen, birkedommer Drechsel. Han ville ikke have vejen, der gik på opstemningen, spærret af et skib. For netop den dag var der marked i Silkeborg, og der var stor trafik af folk, der skulle ind til markedet. Så han forsøgte at standse det hele ved at sige: ”I lovens navn forbyder jeg dette forehavende”. Men Drewsen, der ikke var typen, der tog sig af den slags detaljer, svarede blot: ”I Kongens og mit navn, så fortsætter vi” – Og det gjorde de, og Hjejlen blev halet over i Silkeborg Havn.

Den officielle indvielse fandt sted den 24. juni 1861, med en sejlads, hvor bl.a. kong Frederik 7. og hans kone Grevinde Danner var ombord. Kongen var en god ven af Michael Drewsen. De to sås ofte, når Drewsen var i København for at passe sit hverv som medlem af Rigsdagen. Så det var nemt at overtale regenten til at være med på den første sejltur på Silkeborg Søerne.
Så når Dronning Margrethe d. 24. juni går ombord på Hjejlen, fortsætter hun altså en tradition med kongelig tilstedeværelse ved officielle sejladser.

Siden 1861 har Hjejlen hver sommer sejlet Silkeborg Søerne tynde, sammen med de øvrige Hjejlebåde. Faktisk er Hjejleflåden efterhånden vokset til 7 skibe, der tilsammen fragter omkring 155.000 passagerer om året. Desuden står Hjejleselskabet, der ejer bådene, nu også for trafikken mellem Ry og Himmelbjerget, hvor yderligere to både sejler hver sommer.

Ud over rutesejladsen til Himmelbjerget, er det også muligt at leje en Hjejlebåd til specielle arrangementer, f.eks. en firmaudflugt, eller en bryllupsmiddag på Silkeborg Søerne. Og det behøver ikke kun, at være i sommersæsonen. For med indkøbet af den nyeste Hjejlebåd, ”Mågen”, er det blevet muligt at sejle året rundt, så længe der er isfrit på søerne.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: