Silkeborgcom's Blog


Tollundmanden – den ældste silkeborgenser
23/11/2010, 15:15
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Med sine omkring 2.400 år er Tollundmanden definitivt den ældste indbygger i Silkeborg. I hvert fald blandt de, der stadig kan ses. For godt nok kan han ikke længere tælles blandt de nulevende. Men ses kan han – på Silkeborg Museum, hvor de foruden den gamle mosemand også har en stor udstilling om jernalderen, den tid Tollundmanden levede på.

Tollundmanden blev fundet i en mose i Bjælskovdal øst for Engesvang i 1950 af lokale folk, der var i gang med at grave tørv. Han var så velbevaret, at deres første indskydelse var, at der måske forelå en forbrydelse. Så der blev sendt bud efter politiet. Og helt forkert var det ikke. For Tollundmanden blev faktisk slået ihjel. Men ”forbrydelsen” var unægtelig af en ældre dato. De tilkaldte politifolk anede da også straks, at det ikke var et helt almindeligt gerningssted, de stod overfor. For allerede to gange forinden, i 1927 og 1938, var der blevet fundet moselig i området. Så i stedet for at begynde at skrive en politi-rapport, fik de i stedet fat i den kendte arkæolog P.V. Glob, der forestod en udgravning på stedet.

Liget af Tollundmanden blev ikke fuldstændigt udgravet i Bjælskovdal. I stedet ”gravede man udenom”, så moseliget med den omgivne jord, i en kasse kunne sendes til Nationalmuseet i København, hvor den endelige udgravning foregik.

På det tidspunkt havde man ikke den store erfaring med konservering af så gamle mennesker. Derfor er det kun Tollundmandens hoved, en fod og en finger der i dag er bevaret i konserveret stand. Ganske vist ligger han ”i fuld længde” i sin montre på Silkeborg Museum, men fra halsen og nedad er der tale om en silikone-kopi. Resten af kroppen findes stadig og opbevares et sikkert sted, men den er nu helt tørret ind.

Når Tollundmanden er så velbevaret, som han er, trods de mange år i mosen, så skyldes det mosesyre, der har virket konserverende. Derfor kan man i dag tydeligt se hans ansigtstræk, hans finger- og fodaftryk, han har skægstubbe og så har han tydeligvis skåret sig i foden, formentlig fordi han har trådt på nogle skarpe sten.

Tollundmandens alder anslås til omkring 40 år og han var 161 cm. høj. Han har rødt hår og skæg, men det har han næppe haft oprindeligt. Farven er formentlig opstået under opholdet i mosen.

Som nævnt har Tollundmanden nu fundet et nyt hjem på Silkeborg Museum. Og her er han ikke alene. For på museet har man også et andet moselig, Ellingpigen, der dog ikke er helt så velbevaret. Hun blev fundet i 1938, kun omkring 100 meter fra der, hvor Tollundmanden senere blev gravet op. Hun har formentlig levet på omkring samme tid som Tollundmanden, men om de ligefrem har kendt hinanden er uvist. Der er en usikkerhedsmargin på omkring 150 år i dateringen, så man kan ikke med sikkerhed sige, at de har været samtidige.

Reklamer

2 kommentarer so far
Skriv en kommentar

Hvor ligger tollundmandens krop?

Kommentar af Laial Jensen

Tollundmandens krop opbevares i dag et såkaldt “sikkert sted”. På Silkeborg Museum er man ikke så meget for at rykke ud med, præcist hvor det er. Men det er et sted, der ikke umiddelbart er tilgængelig for offentligheden. Kroppen er nu heller ikke særlig interessant at se på. Bortset fra en en fod og en finger blev den slet ikke konserveret. Så den er i dag fuldstændig indtørret, så der næsten kun er knoglerne tilbage. Men kroppen er alligevel værdifuld, for det er stadig muligt for forskere at tage prøver af de ukonserverede knogler og indtørrede bløddele. Og det kan forhåbentlig være med til, også i fremtiden, at skaffe ny viden om Tollundmanden.

Lars Christensen
Silkeborg Turistbureau

Kommentar af silkeborgcom
Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: