Silkeborgcom's Blog


Det hele startede med Silkeborg Papirfabrik
16/11/2010, 11:03
Filed under: Silkeborg

Hvis du går en tur i Silkeborg-bydelen ”Papirfabrikken” kan du opleve et spændende erhvervs- og kultur-område med biografer, caféer og forskellige virksomheder. Alt sammen har det til huse i nænsomt restaurerede gamle fabriksbygninger. For Papirfabrikken har nemlig en spændende historie, der er ligeså gammel som Silkeborg bys. Uden fabrikken – ingen Silkeborg by, som vi kender den i dag.

Sådan startede det 
Der var engang en meget lille sted langt ude på landet i Jylland, som var hjemsted for cirka 30 mennesker. Området var ikke nemt tilgængeligt, og det var svært at skaffe til livets ophold, men det blev der lavet om på, da en papirfabrik rykkede ind.
Fabrikken kom i 1844 med Michael Drewsen. Hans far indførte i 1829 Danmarks første papirmaskine til Strandmøllen nord for København, og da fabrikken gik godt, kom en udvidelse på tapetet, som den yngste søn, Michael, kom til at stå for. Han blev sendt langt væk til det mørke Jylland for at opføre en ny fabrik i Silkeborg.

Valget faldt på Silkeborg først og fremmest på grund af Gudenåen. Vandet fra den skulle bruges både til at fragte råstoffer til fabrikken og senere fragte de færdige produkter ud i landet. Vandet skulle også bruges som energikilde samt i selve fremstillingen af papir, som kræver store vandmængder, så på den måde var stedet ideelt.
Det var dog ikke uden problemer at starte papirproduktionen i Silkeborg. Området var sumpet og krævede pilotering under alle bygninger, og byggematerialerne skulle fragtes langvejsfra. Derfor blev der opført et teglværk til lokalt at producere sten til byggeriet. Byen bestod dengang kun af en hovedgård og cirka 30 beboere. Men efter åbningen af papirfabrikken i 1845 kom der hurtigt vækst i indbyggertallet. Allerede i 1860 var byen beboet af 1713 mennesker, hvoraf de fleste havde tilknytning til papirfabrikken.

Michael Drewsen – byens grundlægger
Michael Drewsen var en dygtig forretningsmand med mange jern i ilden. Han fik sat mangt og meget i søen i Silkeborg, fx var han initiativtager til anskaffelse af en telegraflinie til byen, dampskibet Hjejlen i 1861 og ti år senere til jernbanens linie til Silkeborg.
Fabriksejerens berømmelse strakte sig også ud over byens grænser, hvor han i en årrække sad i folketinget. Han blandede sig med datidens pinger, for eksempel var H.C. Andersen på besøg i familien Drewsens store villa flere gange, og da rejsen fra København dengang var betydeligt mere besværlig end i dag, trak besøgene nogle gange ud til ugevis. Efter sigende sled det noget på deres venskab. Til gengæld har hans besøg sat sig spor i litteraturen, for eksempel har Silkeborgegnen inspireret H.C. Andersen til eventyret Ib og lille Christine.
Andre af Drewsens venner var ingen ringere end kongen, Frederik den 7. og hans dronning grevinde Danner, der lagde vejen forbi nybyggerbyen Silkeborg.

Papiret
På Michael Drewsens 40 års fødselsdag den 15. oktober 1844 var der rejsegilde på fabrikken, og da papirmaskinen ankom fra Donkins i England i november var fabrikken ved at være klar til papirproduktion. Det første papirark lå færdigt nytårsdag 1845, fremstillet af gamle klude, der var findelt og kogt til en fibermasse.

Ret hurtigt viste det sig, at fabrikken i Silkeborg var særlig god til at fremstille det fineste papir; det vil sige blandt andet håndgjort papir til pengesedler, værdipapirer og fine papirer med avancerede vandmærker. I 1909 fik fabrikken tildelt det ærefulde erhverv, at producere papiret til rigets pengesedler. Indtil 1963 rullede seddelpapir under stor kontrol ud fra fabrikken til Nationalbanken, hvor sedlerne skulle trykkes. Fabriksarbejderne blev kontrolleret og pigtråd holdt eventuelle for nysgerrige personer ude af fabrikken.

Det håndgjorte papir blev fremstillet i en såkaldt bøtte, der meget enkelt fortalt er et stort kar, som indeholder de opløste klude, der bliver omdannet til kvalitetspapir ved at blive løftet op på fine trærammer. En omstændelig proces, som krævede det rette håndelag, og som man den dag i dag stadig kan se udført på Papirmuseet i den gamle bøttebygning.

Historiens gang på fabrikken
Fabrikken var fra starten topmoderne efter datidens forhold, og maskinerne var de største på markedet, og Silkeborg Papirfabrik voksede sig snart stor og blev den største i landet. Eventyret fortsatte dog ikke uden problemer, da fabrikken brændte på Drewsens fødselsdag i 1864. Det satte langt fra en stopper for fabrikken, som genopstod året efter.
I 1870 solgte Michael Drewsen fabrikken til N. Strøyberg. Kort efter kom papirproduktionen ind i en krise, og konsekvensen blev en samling af alle de danske papirfabrikker i De forenede Papirfabrikker i 1889. Til Silkeborgs store fortrydelse betød det, at fabrikken her blev lukket for dog at genopstå som fugl Fønix fem år senere i nyrenoverede klæder.

Papirmaskinerne er ret store maskiner, som kræver deres egne huse, så fabrikken er blevet udvidet flere gange, da nye maskiner er kommet til. I 1925 blev der således bygget et nyt hus til en ny maskine og i 1935 fik den en parallel nabo til endnu en maskine. Disse bygninger ligger også i dag som lange bygninger ved siden af hinanden, men hvor de oprindeligt genlød af store maskiner, er maskinerne i dag forstummet for at give plads til journalister på Midtjyllands Avis og gæster på Radisson SAS i Papirfabrikken.

De forskellige bygninger repræsenterer hver deres stilart, for eksempel er bygningen med papirmaskine tre – i dag Radisson SAS i Papirfabrikken – et typisk eksempel på funkisstil. Mest karakteristisk fremstår dog den romantiske Seddelfabrik fra 1910 – i dag kontor for Henton Group – som blev opført til at producere håndgjort vandmærkepapir til pengesedler. Bygningen, som selv er dekoreret med flere modeller til vandmærker, er en meget fornem bygning, som ikke signalerer fabriksbygning. Til gengæld er det tydeligt, at herinde foregik noget vigtigt og specielt: fremstilling af Rigets pengeseddelpapir.

I 1990 blev De forenede Papirfabrikker solgt til det svenske firma Stora Papyrus, hvor aktiemajoriteten imidlertid blev solgt til det tyske papirdynasti Drewsen Spezialpapiere i 1993. Hermed blev ringen på en måde sluttet, for herfra stammede i sin tid nemlig Michael Drewsens aner, som senere flyttede til Strandmøllen ved København.
Papirfabrikken blev endeligt lukket i 2000, hvorefter området blev omdannet til det erhvervs- og kulturområde, du kan se i dag.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: