Silkeborgcom's Blog


Danmarks største faunapassage
02/11/2010, 14:22
Filed under: Attraktioner, Silkeborg

Midt i Silkeborg ligger Danmarks største faunapassage til glæde for mennesker og dyr. Den sikrer et rigt dyreliv, bringer liv til havneområdet, og er blevet endnu en turistattraktion.

Vandet strømmer med stor fart ned omkring sten og grus på vejen igennem faunapassagen ved havnen i Silkeborg. Gudenåens vand ligner her en rivende flod, som bruser og maser sig igennem byen på vej mod Randers. Billeder af frådende floder med folk i små gummibåde, der sætter livet på spil for spændingens skyld, farer kortvarigt over den indvendige skærm. Her er der dog ingen gummibåde på skumsprøjtene. Til gengæld er her mange kanoer og kajakker, som ror forbi i en speciel kanal indrettet til dem, lige ved siden af passagen. 
Musikhuset, Papirmuseet, lejlighedskomplekser, caféer og restauranter ligger i første parket ned til sceneriet og er med til at skabe et populært miljø, som binder vandet og byen tæt sammen. 

Silkeborg Papirfabrik
Gudenåen har til alle tider haft stor betydning i Silkeborg. Uden den var byen aldrig blevet til det, den er i dag, og det var netop på det sted, hvor faunapassagen i dag leder vandet op ad åen, at Silkeborg bys nyere historie startede.
I 1844 åbnede Silkeborg Papirfabrik her. Stedet var velvalgt, fordi der var gode muligheder for at udnytte de store vandmasser til vandkraft. Samtidig fungerede Gudenåen som transportvej til og fra byen.
Silkeborg blomstrede omkring fabrikken, der var grundlag for byens udvikling og i mere end 150 år satte fabrikken sit præg på byen med sine bygninger meget centralt placeret. Papirproduktionen sluttede i 2000, men de fleste bygninger står stadig og bruges i dag til forskellige formål, som fx museum, biograf og caféer.

Storstilet projekt
Gudenåen løber naturligvis stadig gennem byen, men udnyttes ikke mere industrielt. Fra at have drevet papirfabrikkens maskiner, er Gudenåens vand omdannet til det centrale led i Danmarks største faunapassage. En naturperle er født.
”Det er Silkeborgs vugge vi har båret ud og i stedet sat naturen tilbage”, forklarer Ole Helgren, som er projektleder i Århus Amt, der i 2004 var bygherre på faunapassagen. Derfor var der stor respekt om opgaven, hvor der blev taget mange hensyn for at få den bedste løsning. Der skulle tages hensyn til dyrelivet, til bygninger, til veje og sidst, men ikke mindst, til mennesker og den æstetiske udformning. For at få disse interesser til at gå op i en højere enhed, har et større hold af eksperter som biologer, ingeniører, hydrologer (eksperter i vandforhold) arbejdet sammen om opgaven. Også interesseorganisationer som Silkeborg Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening er blevet taget med på råd.

En naturlig succeshistorie
Som navnet siger, har faunapassagen til formål at lade Gudenåens dyreliv slippe forbi den opstemning, der har været her siden 1500 tallet. Målet har været, at ”Alt der lever i Gudenåen – stort som småt – skulle kunne passere, som om der ikke var noget der”, siger Ole Helgren fra amtet. Og passagen fungerer efter alle eksperters udsagn tilfredsstillende, så fisk og selv små larver og vandløbsinsekter kan komme op ad åen uden at blive stoppet i Silkeborg. Dyrelivets levevilkår er dermed forbedret betydeligt. Tidligere skulle en lille fisketrappe fungere som passage, men den fungerede ikke optimalt og gav ikke smådyrene store chancer for at komme forbi.

Et smukt syn
”Vi synes, at det er et meget smukt projekt, vi har fået midt i byen”, siger formanden for lokalafdelingen af Danmarks Naturfredningsforening, Bo Ryge Sørensen, og det er han ikke ene om at mene. Ole Hanelius fra Silkeborg Fiskeriforening udtrykker det således: ”Det er både kønt, og det virker”. Faunapassagen er et smukt syn midt i byen, som formår at forene natur og kultur og har skabt et attraktivt miljø ved Silkeborg havn. Livet i vand, såvel som på land, blomstrer til lyden af vandmasserne, der brydes over de store sten i vandet. På stenene sidder ænder og skræpper, og på land er der hele tiden mennesker, på farten eller ude for at slappe af og nyde faciliteterne ved faunapassagen. Lokale såvel som turister lægger vejen forbi den rivende flod.

Teknisk set
I fagsprog hedder konstruktionen et ”stryg”, hvilket er en svagt hældende rampe med vand, og med sine 90 meters længde, er stryget i Silkeborg det største i Danmark.
Mere end 10.000 tons sten har bragt faldet på små to meter tilbage til en mere naturlig form i forhold til, hvordan det var i Paprifabrikkens dage. Det sikrer, at farten på vandet sænkes så meget, at dyrene kan svømme op mod strømmen og komme igennem passagen. Alt efter vandstanden kan 3 stemmeporte åbne eller lukke for dyrenes gennemgang, men der er altid fri passage, der hvor der tidligere lå et turbinehus ved papirfabrikken. I den modsatte side, ved siden af stryget, er slusen bevaret og forsynet med en lang indsejling. Slusen lader stedets mange kanoer, kajakker og småbåde passere mellem Silkeborg Langsø og Remstrup Å, som Gudenåen hedder lokalt i Silkeborg.

Reklamer

Skriv en kommentar so far
Skriv en kommentarSkriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s%d bloggers like this: